Introductie acupunctuur

Acupunctuur is een gezondheidssysteem gebaseerd op duizenden jaren oude kennis en ervaring. Het uitgangspunt is dat ziekte ontstaat wanneer ons lichaam uit balans is. Ons lichaam is continu bezig om de balans te bewaren, bijvoorbeeld door het reguleren van de temperatuur en de waterhuishouding. Ziekte ontstaat wanneer ons lichaam niet in staat is om zelf de balans te herstellen. Het doel van acupunctuur is om het lichaam te ondersteunen en de balans te herstellen.

Wat acupunctuur bijzonder maakt:

 • Acupunctuur behandelt de onderliggende oorzaken van een klacht.

  Zo kan hoofdpijn ontstaan uit een disbalans in uw lever of kan een schimmelinfectie veroorzaakt worden door een verkeerd dieet. Acupunctuur gaat op zoek naar deze onderliggende oorzaak en behandelt deze.

 • Volgens de acupunctuur staat alles met elkaar in verbinding.

  Dit geldt voor het lichaam, waar verschillende symptomen met elkaar verbonden kunnen zijn (zoals astma en eczeem). Maar ook voor de mens die verbonden is met zijn omgeving, waarbij het weer maar ook uw werk, gezinsleven enzovoorts, invloed hebben op uw gezondheid.

 • Er wordt gekeken naar een individu en niet naar de generieke ziekte.

  Zo krijgt iedere patiënt een behandeling die specifiek is afgestemd op hem of haar. Het kan zijn dat mensen die dezelfde klachten hebben volgens de Westerse geneeskunde een andere acupunctuurbehandeling krijgen.

 • Bij acupunctuur worden lichaam, emotie en geest als een geheel gezien.

  Dit komt vaak overeen met wat veel mensen zelf ook ervaren. Bijvoorbeeld dat je heftig verdriet fysiek kan voelen of dat je na een langdurige griep niet alleen moe bent, maar ook minder lekker in je vel zit.

Wilt u weten welke gezondheidsklachten behandeld kunnen worden
Wilt u meer weten over acupunctuur
Wilt u een afspraak maken