Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol binnen de Chinese geneeskunde. Wat we eten vormen de bouwstenen en brandstof voor ons lichaam. Voeding wordt binnen de Chinese Geneeskunde zelfs gezien als een manier om gezondheidsklachten te behandelen. Zo zijn er voor verschillende gezondheidsklachten voedingsmiddelen die werken als een soort medicijn en dus heel goed zijn om te eten, maar ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je last hebt van een bepaalde klacht.

Ook in het Westen wordt steeds meer ontdekt hoe belangrijk voeding is voor een goede gezondheid. Eigenlijk spreekt dit voor zich. We zijn heel voorzichtig of we benzine of diesel in onze kostbare auto stoppen, maar denken er vaak niet bij na wat we in ons eigen lijf stoppen. Terwijl het voor je gezondheid heel veel kan uitmaken welke voeding je als brandstof gebruikt.

De Chinese visie op voeding

In China wordt vaak gebruik gemaakt van een beeld om iets uit te leggen. Zo omschrijven ze onze spijsvertering als een grote kookpot die op het vuur staat. In die pot wordt het eten gekookt (verteerd) en omgezet in energie en bloed voor ons lichaam. Voor een goed functionerende spijsvertering zijn twee dingen essentieel; voldoende warmte (Yang) om de pot te laten koken en voldoende water (Yin) waar het eten gekookt (verteerd) wordt. Zoals altijd binnen de Chinese geneeskunde speelt balans hierbij een belangrijke rol. Is er te weinig warmte of te veel water dan wordt het de ketel niet warm genoeg. Hierdoor kan het eten niet goed gekookt (verteerd) worden, waardoor klachten als vermoeidheid of diarree kunnen ontstaan. Is er te weinig water of te veel warmte dan wordt de temperatuur juist te heet, waardoor het eten in de pot te veel indikt en aankoekt. Hierbij kunnen klachten ontstaan als verstopping en een slechte adem.

De analogie met de kookpot is een manier om beter te begrijpen welke voeding goed voor ons is, en welke niet. Aangezien vertering een proces is waarvoor warmte nodig is, is het goed om koude voeding zoals rauwkost of ijs in beperkte mate te eten. Deze verzwakken de vertering namelijk. Gember ondersteunt door zijn verwarmende werking juist het verteringsproces. Daarom is bijvoorbeeld warme soep ook heel goed. Zoals met alles is ook bij voeding en het combineren van koude en warme voedingsmiddelen balans een belangrijk aandachtspunt.